Nästan 14 miljoner amerikanska vuxna vape, med användning stiger snabbast i unga

Nästan 14 miljoner Svenska vuxna använder ecigg & elcigg i 2020, upp från drygt 11 miljoner vuxna i 2016. Ökningen sågs i alla socioekonomiska grupper, fann forskarna.

“Ett ökande antal individer använder e-cigaretter, särskilt i de yngre åldersgrupperna, vilket tyder på att fler individer blir beroende av e-cigaretter snarare än att bara experimentera med dem, vilket gör det ökade upptaget bland tobak naiva individer ännu mer om”, säger blyforskaren Dr Olufunmilayo Obisesan. Hon är postdoktor vid Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Cardiovascular Disease i Baltimore.

“Ökningen av e-cigarettanvändning bland individer med andra hälsoriskbeteenden gäller också, särskilt mot bakgrund av utbrottet av e-cigarett eller vaping användningsrelaterade lungskador som har kopplats till vaping av tetrahydrocannabinoider [THC],” sa hon. THC är den viktigaste sinnesförändrande ingrediensen som finns i marijuana.

Mellan 2016 och 2018 var unga vuxna i åldern 18 till 24 år den snabbast växande befolkningen att börja använda e-cigg. E-cigarettanvändning i den åldersgruppen ökade från 9% i 2016 till 15% i 2018, och användningen bland studenter ökade från 6% i 2016 till 12% i 2018.

E-cigarettanvändning ökade även bland personer som aldrig rökt traditionella cigaretter-från mer än 1.4% i 2016 till 2.3% i 2018 visade resultaten.

Även människor som var i andra riskabla beteenden—som att dricka alkohol och röka marijuana-var mer benägna att använda e-cigaretter, sade studieförfattarna.

För studien samlade forskarna data om mer än en miljon Amerikaner som deltog i Beteenderiskfaktorövervakningssystemet för 2016 till 2018.

“Ökning av billiga vape e-juice flaskor bland vuxna i USA, särskilt daglig användning, reflekterar den beroendeframkallande potentialen hos e-cigaretter”, säger Obisesan. “Detta är mycket viktigt att notera, särskilt för Ungdomar och för personer som för närvarande använder eller överväger att använda dem som ett sätt att experimentera.”

Rapporten publicerades på nätet Sept. 8 i JAMA Internmedicin.

Stanton Glantz, professor i medicin vid Centrum för tobakskontroll, forskning och utbildning vid University of California, San Francisco, sade ökningen av e-cigarettanvändning är oroande eftersom hälsoriskerna för e-cigaretter liknar riskerna i samband med traditionella cigaretter.

“Jag tror att det finns några saker som är ganska tydliga nu-en är när det gäller lungsjukdom. E-cigaretter är ungefär lika dåliga som cigaretter-du andas fortfarande i ultrafina partiklar, tungmetaller och smaker som har hög lungtoxicitet, säger han.

Glantz påpekade också att skadan e-cigaretter kan orsaka i lungorna kan också göra covid-19 infektioner allvarligare.

E-cigarettanvändning har också varit knuten till en ökad risk för hjärtsjukdom, och i djurförsök, till cancer och DNA-skador, tillade han.

Summan av kardemumman för Glantz är att e-cigaretter inte är säkra alternativ till vanliga cigaretter och leder ofta till dubbel användning.

Den amerikanska Food and Drug Administration har befogenhet att reglera e-cigaretter, och de kan faktiskt förbjuda dem, sade Glantz.

“FDA kan helt enkelt säga att vi inte kommer att tillåta att dessa produkter säljs”, sa han. “För att sälja e-cigaretter i USA måste du ha vad som kallas en marknadsföringsorder. Om FDA inte beviljar en marknadsföringsorder, kan produkten inte säljas. Om produkten inte kan säljas lagligt, kommer det att lösa problemet.”